Pseće aktivnosti i sportovi

Blog je objavljen 13.10.2013 u kolumni na portalu Naturala:
http://www.naturala.hr/na-sto-treba-pripaziti-pri-odabiru-aktivnosti-za-psa/2357/
Uz male preinake:

Ponekad poželimo uključiti svojega psa na neke aktivnosti,  na neki pseći sport. Oni bi trebali za našega psa biti izvor zadovoljstva, veselja, mogućnost trošenja energije na pozitivan i zdrav način, učenja novih stvari i razvijanja pozitivnog odnosa s nama. Dakle, psi mogu od toga imati velike koristi i dobro se zabaviti, no to ne vrijedi nužno za sve pse. Zato pri odabiru aktivnosti treba pripaziti na nekoliko stvari.

Za neke su pse velike grupe pasa, puno gledatelja, navijanje i pljeskanje previše stresni. Nekima je bilo kakva aktivnost jednostavno previše jer to ne vole raditi, dok neki psi fizički ne mogu ili ne bi smjeli ići na određene aktivnosti. Također, ponekad neki psi znaju osjetiti frustraciju ako se pred njih postavi pretežak izazov, te može doći do neželjenog ponašanja i pada samopouzdanja. Naravno, neki psi ni s čim od navedenog nemaju baš nikakav problem.

Dakle, prije nego što odlučite svojeg psa uključiti u neku aktivnost, bilo bi poželjno otići prvo bez psa. Pogledajte kakva je atmosfera, na koji se način sa psima radi, kako se većina pasa osjeća te pokušajte procijeniti bi li vašem psu odgovaralo biti u takvom okruženju. Naravno, važno je da ste realni u procjeni svoga psa, jer se zna dogoditi da se ponekad zanesemo te na aktivnosti krećemo više zbog sebe nego zbog psa. 

Ako ste već krenuli i vidite da vaš pas svojim govorom tijela pokazuje da mu nešto nije ugodno, trebali biste to svakako poštovati i uzeti u obzir. U takvom slučaju trebali biste vidjeti s trenerom/voditeljem na koji način možete pomoći svojem psu da se osjeća ugodnije. Ako ništa ne pomaže, pokušajte naći neku drugu aktivnost koja će psu biti ugodnija i u kojoj će rado sudjelovati. Postoji cijeli niz stvari koje možemo raditi s psom a da ne znači nužno upis na neki sport.
U suprotnom, jednostavno prihvatite da je vašem psu najugodnije biti kod kuće i ići u šetnje 🙂
Također, jako je važno da pazimo na naš odnos s psom. Ponekad nismo svjesni koliko je NAMA važno da pas nešto dobro odradi i onda unesemo i prenesemo svoju frustraciju i nervozu. Pas neće razumijeti zašto jer nikada neće na to gledati na jednak način kao i mi. Njemu je to zabavno ili ne (korisno ili ne; ugodno ili ne).
Cilj takvih aktivnosti treba biti da jačamo i razvijamo naš ODNOS. 
Da postanemo TIM 🙂


Ima još nekoliko faktora na koje treba pripaziti, a oni uključuju zdravlje psa, tjelesnu konstituciju, dob i pasminu. Osim što za bavljenje sportom ili bilo kakvim aktivnostima naš pas treba biti zdrav, treba paziti i da ne dođe do ozljeda prilikom treniranja.

Kod odabira same aktivnosti gledajte unaprijed može li vaš pas fizički uopće sudjelovati i izvoditi potrebne radnje. Svakako uzmite u obzir dob psa jer štenci, mladi psi i psi starije dobi ne bi smjeli puno skakati da ne bi došlo do potencijalnog negativnog utjecaja na pravilni daljnji rast (kod štenaca i mladih pasa) kao i do ozljeda (možete se posavjetovati sa svojim veterinarom). Treba uzeti u obzir i pasminu, znači bilo bi dobro birati aktivnost koja će prirodno najviše odgovarati vašem psu.

Možete ići na neku aktivnost a da se ne morate pritom nužno i natjecati, već ići zato da vaš pas može raditi nešto zabavno. Naprimjer, ako sa psom idete na neku aktivnost gdje se očekuje da pas nešto odradi što brže, to ne bi trebalo biti prioritetno ukoliko je recimo vaš pas usporeniji tip, no ipak voli te vježbe/treninge. Bilo bi šteta to mu uskratiti, no bilo bi nepravedno tražiti od njega da to izvodi sve brže i brže. Pogotovo ako fizički ne može ili to ne voli.

Da zaključim, unutar aktivnosti koju bi trebao izabrati zapravo vaš pas, uvijek gledajte kako se pritom osjeća, pazite na zdravlje te na to da uči i sudjeluje svojim tempom. Pseći sportovi i aktivnosti imaju puno pozitivnih strana i dobrobiti, samo trebamo pripaziti da su pozitivni i adekvatni i za našega psa.